May 11, 2012

Mousse od spinata & Kruh sa cesnjakom,persinom i maslinovim uljem / Spinach Mousse & Garlic Knots




     Volite li kruh? onaj sto svako jutro mami mirisima iz pekarnice. Onaj fini bijeli ili integralni, mekani, hrskavi, mirisni. Ma samo zamislite taj miris sto se siri pekarama u rane jutarnje sate.. Samo zamislite i recite da ga ne volite. Ja ga volim. Mozda i previse. No jedem ga sto je manje moguce. Nismo bas u prijateljskim odnosima. Druzimo se i uzivamo zajedno, no na kraju redovno zavsimo na ratnoj nozi. Moja probava nikako da s njim dodje na ti! Nikako da se dogovore pa sam ga u prehrani limitirala sto je vise moguce. Iako bijeli kruh jako,jako rijetko jedem, ovakvim delicijama kao sto su ovi mali ukusni kruscici jednostavno ne mogu odoliti. Jedem, uzivam u ovim divnim okusima i istovremeno razmisljam sto me ceka. Jer s kruhom nemam granice. Ili sve ili nista. Ne jedem ga danima,tjednima i onda kada pokleknem pred ovako necim, prejedem se i to mi toliko tesko padne na stomak da doslovno 'umirem'. Pokusala sam ga ne kupovati, doma ne peci no ispostavilo se da to i nije bilo bas fer rjesenje jer ipak moji ukucani ga vole i sa zadovoljstvom jedu. 


Volim raditi sa kvascem. Svaki zanimljivi recept kruha,kiflica ili buhtlica odmah cu isprobati. Preukusne kombinacije integralnog brasna sa orasima,suhim vocem i povrcem,sjemenkama ceste su nam na stolu. No i dalje, za sve, jedan je jedini bijeli kruh. 



Na ovaj zanimljivi recept  naisla sam nedavno i definitivno spada u moju top kategoriju kruha. Okupan maslinovim uljem, cesnjakom i persinom ne mozete da ga ne probate. Uz njega sam pripremila jedan fini,lagani mousse od spinata i dobili smo nesto fenomenalno. Recept za mousse adaptiran je iz kuharice Raymonda Blanca 'Cooking for Friends'. Jedna temeljita i vrijedna kuharica koju je pozeljno imati doma. 


Mousse od spinata
  • 500 g listova spinata (bez peteljki)
  • 4 cesnja cesnjaka
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 50 g maslaca
  • 3 jaja
  • sol,papar
Postupak:
Prokuhajte slatko vrhnje i cesnjak. Neka kuha 5 min.
Na vatri,u zdjeli otopite maslac ( dio iskoristite da kistom premazete male keramicke zdjelice za souffle). Dodajte oprani,suhi spinat i kuhajte oko 2 min,da uvene. Procijedite vrhnje u spinat, cesnjak bacite i kratko prokuhajte. Maknite sa strane i ostavite da se ohladi. 
U blenderu dobro izmiksajte spinat, jaja, sol i papar. Podijelite fini pire u zdjelice i stavite ih u vatrostalnu zdjelu koju napunite vrucom vodom do 2/3 visine keramickih zdjelica sa moussem. Sve lagano pokrijte sa folijom koju izbockate na nekoliko mijesta. 
Pecite 35-40 min na 160C. Toplo/vruce istresite na tanjur i pustite da se ohladi. Ako ostavite da se ohladi u zdjelicama ,moze vam se lijepiti prilikom vadjenja.
Posluzite uz ukusne bublice/cvorice da cesnjakom,maslinovim uljem i persinom. 

 Kruh sa cesnjakom,persinom 
maslinovim uljem 
tijesto:
  • 415 ml tople vode
  • 55 g maslinovog ulja
  • 1 zlicica soli
  • 1 zlica secera
  • 20 g suhog kvasca
  • 750 g brasna
premaz:
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 6 cesanja cesnjaka
  • 1/3 salice sitno sjeckanog persina

Postupak:
Pomijesajte vodu,ulje,sol,secer,kvasac i pustite da se kvasac otopi. Dodajte sve u prosijano brasno i zamjesite tijesto. Pokrijte i ostavite na toplom da se volumen udvostruci. Nauljite stol i istresite tijesto. Premjesite, razvaljajte i izrezite na trake sirine cca 1cm. Neka vam budu duge koliko je potrebno da trake lagano svezete u cvor. Slozite na lim i pustite da narastu. Pecite ih na 180C cca 13 min,dok ne dobiju zlatnu boju. Istresite u zdjelu,pospite mjesavinom ulja i sve promijesajte.
Za premaz pomijesajte maslinovo ulje i sitno sjeckani cesnjak. Mozete ga staviti koliko zelite,vise ili manje nego je navedeno u receptu. Isjeckajte persin i dodajte. Sve protresite da se mjesavina ravnomjerno rasporedi po kruhu. Mozete nanijeti i sa kistom na svaku bublicu posebno.Posluzite toplo ili hladno uz ukusni mousse od spinata ili vama neki dragi prilog ili umak.
Dobar tek! :)

                                       .......................................................................


     Spinach Mousse & Garlic Knots



Spinach Mousse
  • 500 g spinach leaves (without stalks)
  • 4 garlic cloves
  • 250 ml whipping cream
  • 50 g butter
  • 3 eggs
  • salt,pepper
Directions:
Put the garlic in a cream and simmer for 5 min.
In a large pan,melt the butter and throw the washed and dry spinach into the pan.( Use a little bit of butter to create a film over the ramekins) Stir,cover and cook for 2 min.
Strain the cream into the spinach (discarding the garlic) and boil for a few seconds. Leave to cool. 
In a blender finely puree the spinach and cream with the eggs,salt and pepper.
Stand the moulds in the pan,divide the puree and fill the pan with hot water to come 3/4 of the way up the sides of the ramekins.
Cover the pan with pierced foil and cook for 35-40 min on 160C.
Invert the ramekins while still warm. If you leave it to cool in the ramekin, it might stick while trying to take them out. Or just serve the mousse in the ramekin.

Garlic Knots
dough:
  • 415 ml warm water
  • 55 ml olive oil
  • 20 g active dry yeast
  • 1 teaspoon salt
  • 1 spoon sugar
  • 750 g flour
garlic coating:
  • 30 ml olive oil
  • 6 cloves garlic
  • 1/3 cup chopped parsley 
Directions:
Mix water,oil,salt,sugar and the yeast. Mix to dissolve yeast. Add the flour and make the dough. Cover and let it on a warm place to proof. Oil the table and spread the dough. Cut into stripes long enough to make a knot. Tie a knot and place it on the lined sheet pan. Cover with a dry cloth and let it rise again.
Bake it around 13 min ( depending on a size of the knots),on 180C. Until they get a nice golden color.

For the coating chop the garlic,add the parsley and olive oil. Mix everything and toss the knots in a large bowl. 
Serve warm with spinach mousse.

** find us on FACEBOOK**




No comments:

Post a Comment